The Prostitutes
Sunshine
Zelňačka je skvělá česká polévka, na kterou se podle mě dost často zapomíná – je to velká škoda, jelikož je z hlediska přípravy naprosto jednoduchá a chuťově výborná i druhý den, když se přes noc rozleží.
Na polévku
— 2 větší cibule
— 80 g špeku (například JOB špek od Krahulíka)
— 1/2 pokrájené klobásky
— 1 lžíce sladké sušené papriky
— 1 lžíce sádla
— 400–500 g kyselého zelí v nálevu
— 2 bobkové listy
— několik kapek bílého vinného octa
— 1–2 lžíce hladké mouky
— několik snítek čerstvé hladkolisté petrželky
— kousek nakrájené chilli papričky
— 1/2 l vody
— špetka muškátového květu (popř. oříšku)
— mořská sůl a čerstvě umletý pepř
Na brambory
— asi 8 středně velkých brambor
— 2 menší cibule
— cca 50 g másla
— hrst čerstvé hladkolisté petrželky
— mořská sůl a čerstvě umletý pepř
Na servírování
— 1/2 pokrájené klobásky
— zbytek hladkolisté petrželky
Špek nakrájejte na kostky a v hrnci na troše oleje společně s půlkou klobásy asi 4 minuty restujte. Cibuli oloupejte, nasekejte a přihoďte. Vše duste při střední teplotě, dokud cibule nezačne chytat barvu a nezměkne, tedy asi 10 minut. Jakmile toho docílíte, přidejte mouku a smíchejte ji s ostatními ingrediencemi. Pak již stačí přisypat sladkou papriku, větší špetku soli a pepře, chilli, bobkový list, muškátový květ, také vodu a zelí (které jste zbavili přebytečné tekutiny) a vařit zhruba 30 minut při slabší teplotě. Díky mouce a postupné redukci se polévka začne zahušťovat a zelí jí dodá její typickou chuť. Ke konci vaření přidejte ocet a vše znovu zamíchejte, polévku už ani nemusíte přiklápět. Na závěr ochutnejte a v případě potřeby dochuťte. Brambory oloupejte, nakrájejte a v osolené vodě vařte doměkka – tedy asi 20 minut. Mezitím si nasekejte cibulky a v rendlíku je spolu s máslem při střední teplotě restujte asi 15 minut, nebo dokud nezměknou a nechytí barvu. Hotové brambory slijte, přidejte cibulky, většinu nasekané petrželky, osolte, opepřete a vše pomocí mačkátka zlehka rozšťouchejte. Klobásku opečte na pánvi. Polévku vlijte do talířů, přidejte brambory, osmaženou klobásu, zbytek petrželky a podávejte.
Příspěvek je čerpán z kuchařky Škoda nevařit, Kuchařka plná hudby – Martin Škoda. Knihu můžete zakoupit zde