mrkev, celer, petržel, hrášek, pórek zelenina dle vaší chuti, co máte k dispozici
4 lžíce jáhel
1 vejce
2 lžíce olivového oleje
kousek hovězího masa
písmenka – těstoviny do polévky, nudle
sůl, bobkový list, 2 kuličky nového koření, 3 kuličky pepře
1 stroužek česneku
Postup:
Do tlakového hrnce si dáme kousek hovězího masa, osolíme, přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř a uvaříme doměkka.
Do hrnce si dáme olivový olej, orestuje na něm nadrobno nakrájenou zeleninu, zalijeme hovězím vývarem. Jáhly si spaříme horkou vodou na cedníčku a vložíme do polévky. Vše vaříme tak 10 – 15 minut, na závěr přidáme rozkvedlané vejce a trochu písmenek, těstovin do polévky nebo polévkových nudlí. Mírně provaříme, dozdobíme petrželkou. Můžeme přidat utřený česnek dle chuti. Nakonec přidáme nakrájené hovězí maso.
Záměrně nepíši kolik zeleniny, protože pokud jste velká rodina a máte několik dětí, určitě už víte, kolik je třeba zeleniny, máte to již vyzkoušené. Tento recept si můžete dotvořit dle vlastní chuti, co má vaše rodina ráda. Tato polévka vám bude určitě chutnat. Je plná vitamínů ze zeleniny, také jáhly vám zde udělají dobrou službu. Jáhly mají vysokou výživovou hodnotu, obsahují mnoho vitamínů, minerálních látek a vlákninu. Před přípravou je nutné je vždy spařit, aby se zbavily hořkosti. Vznikají loupáním prosa. V naší rodině jsou jáhly oblíbeným pokrmem nejen v polévkách, ale i na sladko v podobě rýžovo – jáhlového nákypu. Vyzkoušejte to také.