Pro batolata je pestrost a rozmanitost jídelníčku velmi důležitá. batolata mají poznat co nejvíce konzistencí a chutí potravy. Ve stravě by měly být zastoupeny různorodé potraviny s nimiž lze připravit vyvážené a i chutné jídlo. Denní strava dítěte by měla obsahovat potraviny ze všech těchto hlavních skupin:
- chléb, pečivo, těstoviny, rýže a také cereálie – 40%
- zelenina a ovoce – 35%
- maso, vejce a mléčné výrobky – 20%
- tuky a sladkosti – 5%
Pro stavbu svalů jsou důležité bílkoviny, které jsou obsažené v mase, mléčných produktech, luštěninách a cereáliích. Příjem tuků ve stravě by měl být vyvážený. Tuky umožňují vstřebávání vitamínu A, D, E a K. Zdrojem tuků jsou olej, máslo, sádlo, mléčné výrobky a maso. Vláknina hraje důležitou roli při správném fungování zažívacího ústrojí. Je obsažena hlavně v ovoci a zelenině. Nejvíce pohotový zdroj energie jsou sacharidy. Jednoduchá sacharidy jsou v ovoci, mléce. Složené sacharidy najdeme v základních potravinách jako obiloviny, obilné a pekárenské výrobky, luštěniny, brambory apod.
Pitný režim je velice důležitý a proto bychom neměli zapomínat na dostatečný přísun tekutin. Dítě, které má hmotnost menší než 10 kg se doporučuje 100 ml na 1 kg hmotnosti a většina tekutin by měla být ve formě mléka. Kojenci od 10. měsíce, kteří již konzumují i smíšenou stravu, je vhodné podávat navíc asi 200 ml denně.