Batolecí věk je období, kdy rodič přenáší své stravovací návyky na dítě. Dítě konzumuje modifikovanou stravu dospělých. Pokrmy by měly být lehce stravitelné, nekořeněné, jen málo solené a nenáročné na kousání. Dítě musí procvičovat žvýkání, ale tužší stravu ještě rozkousat nedokáže. Příjem tuků u batolete od jednoho roku do dvou let věku by se měl pohybovat okolo 30–35 %
z celkového denního energetického příjmu. Postupně by se však ve stravě měly omezovat živočišné tuky a místo nich upřednostňovat tuky rostlinné, které obsahují pro tělo nezbytné nenasycené mastné kyseliny. Od dvou let by podíl tuků neměl přesahovat výše uvedených 30 %.
Zavádění nových druhů potravin je v každém věku spojené s rizikem alergické reakce, a proto je dobré, stejně jako u kojenců, zavádět nové druhy zeleniny, ovoce a další potraviny postupně, s odstupem několika dnů, abychom mohli rozpoznat případnou alergii na některé z nich. Čím je dítě starší, tím se jeho strava více podobá stravě dospělých.