Suroviny:
200 g hery, 180 g moučkového cukru, 2 vejce, 3 lžíce rumu, 250 g polotučného tvarohu, 500 g polohrubé mouky, 100 g hrozinek, 1 prášek do pečiva, 1 lžička citrónové kůry, 60 g mandlí nebo ořechů, 60 g kandovaného ovoce.
Na potření: 2 lžíce rozpuštěného másla, 1/2 lžíce rumu, 3 lžíce moučkového cukru.
Postup:
Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny, přidáme vejce, nastrouhanou kůru z citrónu, rum. Vyšleháme, vmícháme tvaroh, pak mouku s práškem do pečiva, nakonec rozinky, kandované ovoce a mandle. Uděláme hladké těsto. Troubu si vyhřejeme na 180 C a pečeme asi 55 minut. Po upečení potřeme rozmíchaným máslem a rumem a bohatě pocukrujeme.
Takto výborná štola patří na vánoční stůl. Můžete si jí ale udělat kdykoliv na ní dostanete chuť.