Od jednoho roku dítě začíná jíst samo, pátrá po nových chuťových zážitcích, opouští pyré, příliš monotonní stravu miminka. Všímá si, co má maminka nebo tatínek na talíři, co má sourozenec v ruce a chce to také. Strava pro něj začíná mít jiný význam, začíná mít více kousků v jídle, dostane do ruky kousek rohlíka, piškoty, banán a zvládá ukusovat.
Mléko zůstává i po prvním roce důležitou složkou potravy. Do dvou let věku dítěte by 500 ml mléka mělo pokrýt dostatečný přísun vápníku. Pokud dítě kojíte, kojte je dál, poukud ne, podávejte mu pokračovací mléko dle jeho věku.
Maso slouží jako zdroj aminokyselin, zajišťuje přísun železa a vitamínů B.Vejce přináší do výživy vysoce kalorickou bílkovinu, také železo, minerály a vitamíny skupiny A a B. Tuky po snížení jejich přísunu z mléka se doplňují máslem, buď ve formě přídavku ke kaši nebo běžně natíráním na chleba.
Obiloviny byly zařazeny do stravy člověka již od 6. tisíciletí před n.l ve vyspělých kulturách (Mezopotámie).V Evropě se užívá nejvíce pšenice, naopak rýže a kukuřice už méně. Od 7.měsíce věku se zařazuje do výživy v podobě mléčných kaší. Obiloviny jsou zdrojem uhlohydrátů, méně jsou v nich obsaženy bílkoviny. Jsou především zdrojem energetickým.
Zelenina slouží ve stravě jako zdroj železa i když méně vstřebatelného než z masa, dále pro zdroj vitamínů a nezbytné vlákniny.Vláknina je potřebná pro normální střevní činnost. Pro zachování vitamínu C je vhodné podávat zeleninu v syrové podobě. Ovoce je také zdrojem vitamínu C, minerálů a stropových prvků.
Do stravy též patří ovocné nebo bylinné čaje. Jsou doplňkem po jídle a slouží k doplnění tekutin.
Výživa dětí po jednom roce se skládá z obvyklých 5 denních dávek. Ty tvoří tři jídla hlavní a dvě jídla vedlejší. Uvedené zdroje- mléko, maso, vejce, pečivo, ovoce a zelenina mají být součástí každodenního jídelníčku.
Ryby jsou běžnou součástí jídelníčku dětí. V našich podmínkách v důsledku rizika zaklínění jemných kostí v hltanu a jícnu nejsou na jídelníčku malých dětí běžné. Uvádí se jako zdroj bílkovin, vitamínů rozpustných v tucích a stopových prvků, běžně v praxi s jejich užitím ve věku do 2 let spíše nepočítáme. Volí se nejčastěji mořská ryba ve formě filé. U ryb je též nutné brát v potaz také riziko alergické reakce. U zdravého batolete zařazujeme asi 1x za 14 dní.
Dávku jídla si volí dítě samo. Porce je vhodné připravovat spíše menší, aby dítě jídlo svým množstvím neodrazovalo hned v úvodu stolování. Na konci druhého roku věku dítě má čtyřnásobek ideální porodní váhy, tedy průměrně 12,5 kg.
Zdroj: Výživa kojenců a mladších batolat, Hana Hrstková, NCONZO, Brno, 2003.