Kniha sedmnáctiletého Martina Škody, českého Jamieho Olivera, je plná skvělých receptů, fotografií, rad a tipů, k nimž se autor postupem času vlastními zkušenostmi dopracoval, a také hudby.
Mladý autor napsal kuchařku pro své vrstevníky s ohledem na jejich potřeby, možnosti i přání. Ale vlastně nejen pro ně! Knížka jistě zaujme všechny milovníky kvalitního a nápaditého jídla. Podle kuchařky zvládne připravit jídlo naprostý začátečník, ti pokročilí naopak ocení Martinovy nápady a gurmánské inovace. Kuchařka je rozdělena na kapitoly podle příležitostí, při kterých mladí chtějí nebo potřebují vařit (například při snaze okouzlit toho druhého, připravují si jídlo na cestu, nemají zrovna po ruce tunu ingrediencí, pokud touží vylepšit zaběhlou českou klasiku nebo si chtějí připravit jídlo známé z fast foodů, ale jinak!).
Každý recept je navíc doplněn songem, který může doladit atmosféru při vaření i po něm. S Martinem máte navíc možnost vycestovat do světa, kam se vydal nejen za zábavou, ale také za tamní gastronomií. Kuchařka Martina Škody je jedinečná nejen svým obsahem, ale také designem – o originální layout a vazbu, kterou se nepyšní žádná jiná česká kuchařka, se zasloužili mladí umělci, kteří na svém kontě již mají ocenění za nejkrásnější knihu roku 2010. Obrazy receptů fotil a aranžoval přímo autor, o portrétní fotografie se postarala Johana Pošová, dvorní fotografka časopisů o jídle.
Výčet kapitol
Jídla na cesty, Viva España, Za velkou louží, Významné chvíle s vaším jídlem, Z mála hodně, Jde to i jinak, Na stres a kocovinu, Made in Czech, Party na grilu, Rychlovky, London Calling, vyhrazeno pro dva, Základ vašeho úspěchu
O autorovi
Martin Škoda je sedmnáctiletý kluk, který zbožňuje dobré jídlo. Vařečky se poprvé chopil ve svých devíti letech, když v televizi zhlédl pořad Jamieho Olivera, a ten se rázem stal jeho múzou. Po pár letech vaření pro radost, během nichž se účastnil nejrůznějších kurzů, aby mohl připravovat pokrmy nejen pro sebe, ale i pro své přátele, po dobrodružných cestách za jídlem i mnoha peripetiích s českou gastronomií, se rozhodl napsat kuchařku pro mladé, která je bude bavit. Martin není vyučený kuchař a ani žádný profík, prostě jen zastává názor – je škoda nevařit, když stejně musíme jíst a navíc když naše strava může být tak pestrá a vynikající! Autor za svůj kuchařský um získal ocenění „Kuchař měsíce“ časopisu Chef Gurmán už když mu bylo 14 let!, deník MF Dnes o něm informoval širokou veřejnost, když mu bylo pouhých patnáct let, jeho blog o vaření www.martinskoda.com doporučuje na tom svém i slavný Jamie Oliver. Martin Škoda studuje česko-španělské gymnázium v Českých Budějovicích, hraje ve školním divadle, rád fotí a cestuje. Žije s rodiči v Soběslavi, má dva bratry.
Nakladatelství Smart Press, s. r. o. vydává úspěšné původní české kuchařky s výjimečnou grafickou úpravou a atraktivními fotografiemi: např. Biokuchařka Hanky Zemanové, Bioabecedář Hanky Zemanové, Kuchařka Zpátky domů Hanky Michopulu, Kuchařka pro dceru Jany Florentýny Zatloukalové, Kuchařka pro báječné tchyně Heleny Chvátalové, Olivová kuchařka a Mořská (nejen) kuchařka z edice Jídlo jako lék.
Projekt nakladatelství Smart Press
Gastronaut.cz – Rozcestník dobrých chutí
Jedinečný web s celoročním přehledem gastronomických akcí ze všech regionů ČR. Praktický průvodce pro všechny milovníky dobrého jídla a pití, při plánování volného času a cest za dobrou chutí a zábavou.
Knihu můžete zakoupit zde