0,5 kg uvařeného celozrnného kuskusu (poměr 1 díl kuskusu na 1,5 dílu vody)
50 g sušených biobrusinek (můžete dát i 75 g– tedy 1 sáček)
100–150 g na kostičky nakrájeného kozího sýra
50 g vlašských ořechů nebo pinií, na sucho opražených v troubě nebo na pánvi
Na zálivku:
2 lžíce medu
2 lžíce citrónové šťávy (můžete přidat i trošku strouhané kúry)
5 lžic olivového oleje nebo citrónového, avokádového nebo ořechového
troška čerstvě mletého pepře
cca 50 g mladého špenátu nebo rukoly, ochucené 1 lžící oleje a 1/2 lžíce umeocta nebo citrónové šťávy s troškou soli
- Uvařte celozrnný kuskus v poměru 1 díl kuskusu na 1,5 dílu vody a nechte ho vychladnout. (Celozrnný kuskus raději nechte přejít varem, bílý stačí zalít jen o něco menším množstvím vody.)
- Připravte si zálivku, omyjte špenát či rukolu a vysušte je nejlépe odstředivkou na salát.
- Opražte na sucho pinie nebo ořechy, nakrájejte kozí sýr na kostičky a smíchejte vše s vychladlým kuskusem, s brusinkami a s medovým dresinkem. Tenhle základ salátu můžete mít připravený v ledničce. Až těsně před servírováním ochuťte špenát (rukolu) olejem a umeoctem, popřípadě citrónovou šťávou se solí a opatrně promíchejte do ochuceného kuskusu.
SEZÓNNÍ OBMĚNA:
V zimě použijte místo špenátu nebo rukoly čerstvý polníček. My jsme salát fotili
brzo na jaře a tak jsme použili křehké mlaďounké lístky červené řepy.
Recept je čerpán z knihy BioAbecedář Hanky Zemanové, vydavatelství Smart Press