Příprava domácího jogurtu je překvapivě rychlá a jednoduchá. Vyzkoušejte jej podle našeho snadného receptu!
Jediné, co potřebujete, je polovina kelímku bílého jogurtu s živými jogurtovými kulturami. Na složení jogurtu na obalu kelímku musí být uvedeny skutečně živé jogurtové kultury. Druhá a poslední surovina je litr mléka. Nemusí být čerstvé, postačí i pasterizované v krabici, mělo by být ale alespoň polotučné, lépe plnotučné.
200 ml mléka smícháme s koupeným jogurtem. Zbylé mléko zahřejeme v hrnci asi na 40 stupňů. Nemusíte to měřit, stačí, když bude trošku teplejší než je teplota vašeho těla. Poté vmícháme směs mléka s jogurtem, můžeme rozdělit do skleniček nebo ponechat v jednom hrnci, a výslednou směs uložíme na noc do tepla. Zabalíme do peřin nebo do deky. Ráno na vás bude čekat dobrý domácí jogurt!
Pokud by se vám zdál příliš řídký, můžete pro příště zahustit mléko pár lžíčemi sušeného mléka. Mé zkušenosti jsou ale dobré i bez něj, hustota jogurtu je tak akorát. Nezapomeňte si z výsledného jogurtu schovat kousek na příště, ať můžete celou dávku zase snadno dodělat.