Nedávno mě moje kamarádka vyprávěla, jak si doma dělá domácí tvaroh. Musím říci, že mě to opravdu nadchlo a říkala jsem si, že to určitě vyzkouším. Také už vás nebaví kupovat vaničku nebo kostku tvarohu, která stojí čím dál více, a co se týče kvality, škoda mluvit. Na dnešním trhu najdete řadu nekvalitních potravin a proto by mělo být naší snahou využívat dostupné, kvalitní suroviny. Chodit dnes s konvičkou pro mléko od kravičky ke známým nebo tahat těžké balíky trvanlivého mléka? Volba je jasná. V dětství jsem také chodila pro mléko s konvičkou a dnes začínám také. Je to hezké, vzpomenout si a vrátit se do dětství. Ale teď se pojďme podívat na vlastní postup:
Potřebujeme 1,5 litru mléka od kravičky, 500 ml bílého jogurtu – Holandia
Postup: Mléko si dáme do hrnce a zahříváme na teplotu 50 °C asi tak 3 minuty. Odstavíme z plotny a necháme trochu vychladnout. Potom přimícháme bílý jogurt, promícháme a dáme do trouby na 40 °C, tak na 4 hodiny. Postupně se vám začne oddělovat syrovátka a v hrnci se vám začne tvořit hmota podobná tvarohu. Během té doby, co bylo mléko v troubě jsem zamíchala asi tak 3x, není potřeba míchat nějak často. Kamarádka připravuje tvaroh v domácí pekárně. Musí tam být program Kvašení, což já na své pekárně bohužel nemám. Po uplynutí těch 4 hodin jsem hrnec z trouby vyndala a tvaroh se syrovátkou propasírovala přes látkovou plenu. Syrovátku jsem zachytila do jiné nádoby a pak slila do plastové láhve od mléka a uložila do lednice. Tu si nevyhazujete, protože je moc dobrá, plná vitamínů. I když její typická vůně i chuť může někoho odradit. Tvaroh jsem rozmixovala v mixéru, aby byl krásně nadýchaný, pak jsem dala do plastové dózičky s víkem a nechala vychladnout na podlaze v komoře a nakonec uložila do lednice.
Z tohoto množství jsem získala asi 600 g tvarohu a litr syrovátky.