Před pár dny se v denním tisku objevil zajímavý článek. Upozorňoval na zvýšený výskyt průjmových onemocnění v posledních letech. Vysvětlení spočívající v cestování do exotických zemí se ukázalo jako nevěrohodné. Kde tedy hledat příčinu?
Autoři článku tvrdí, že zdrojem průjmů by mohlo být mléko. Právě v posledních letech se totiž rozmohlo nakupování mléka přímo od farmářů nebo v mlékomatech. Mnoho lidí však zapomíná, že pití čerstvého mléka má své úskalí. Vzhledem k tomu, že neprošlo tepelnou úpravou, může obsahovat choroboplodné zárodky způsobující průjmy. Při nákupu čerstvého mléka je proto důležité jej vždy před konzumací převařit.
Někteří lidé dnes považují ošetřené mléko takřka za nějaký jed – není dobré zapomínat, že mnoho úprav, kterými potraviny prochází, slouží ke zvýšení bezpečnosti jejich požívání. Ano, čerstvé mléko od krávy chutná jinak. Ale musíte si vybrat – buď chuť a přírodní produkt nebo minimalizace rizika průjmu.