Moje děti zbožňují pomazánky všeho druhu – sladké i slané. Ráda je vytvářím podle své fantazie. Mám ale pár tipů z kuchařky, která je určená právě pro batolata. Většinou mažeme na chleba, toastový chleba, a pak zdobíme ovocem nebo zeleninou, záleží na typu pomazánky. Můžeme si s ozdobou pohrát – například vytvářet různé obrázky – sluníčka, kytičky, broučky a panáčky, koleje ze sýra nebo šunky (pokud máte doma milovníka vlaků jako já).
Pomazánka z drůbežího masa
60 g vařeného drůbežího masa, 20 g rostlinného tuku,10 g cibule, 1 polévková lžíce mléka, majoránka,sůl, kapie na ozdobu
Vše vyšleháme na jemnou pomazánku. Natíráme na pečivo a zdobíme červenou kapií.
Pro děti od 1 roku.
Pomazánka z tvarohu a mrkve – sladká
80 g tvarohu, 1 polévková lžíce mléka, 30 g nastrouhané mrkve, med a ovoce na ozdobení
Tvaroh s mlékem vyšleháme na jemnou kaši. Potom přidáme nastrouhanou mrkev a med a vyšleháme jemnou pomazánku. Natíráme na pečivo a zdobíme ovocem.
Pro děti od 1 roku.
Zdroj: Ostertágová, D. Receptář zdravé výživy