Odšupení kapra, je vždy vhodné provádět v krátkém sledu po jeho zabití. V takovém případě se šupiny oddělují mnohem snadněji. Šupin kapra se můžeme zbavit dvěma způsoby.
Video s návodem na odšupení kapra
Odšupení škrabkou či rukou
Tradiční je oškrábání šupin. Při oškrábání, které je možné provádět nejrůznějšími škrabkami, ale i rukou, dochází k značnému znečištění okolí odlétajícími šupinami. Na kaprovi zůstává kůže i s šupinovými pouzdry.
Podřezání šupin
Druhý způsob, který vyžaduje trochu cviku, spočívá v podřezávání šupin i s pouzdry tenkým nožem. Od ocasu směrem k hlavě se postupně odřezává celý plát šupin a na kaprovi zůstává jen čistá kůže přirostlá k masu.
Při podřezávání šupin na nůž netlačte a jen zlehka ho táhněte střídavě nahoru a dolů. Pokud se zaříznete do masa, snadno se vrátíte zpět.
Vzhled kapra zbaveného šupin oškrabáním a podřezáním můžete porovnat na fotografii z fotogalerie webu www.trebonskykapr.cz.
Článek Odšupení kapra vytvořen na základě zkušeností se zpracováváním ryb ve zpracovnách společnosti FISH MARKET a.s. a znalostí a doporučení kuchařského kouzelníka Petra Stupky.
Zdroj: trebonskykapr.cz