Toto je můj velice oblíbený recept na nutelu z jablek. Jednak proto, že tak využiji úrodu jablek ze zahrádky, ale hlavně a především proto, že synovi nabídnu zdravé mlsání a vím, co jsem do nutely dala. Nutelu má syn dokonce radši než tu kupovanou. Používám ji jako běžnou nutelu, na palačinky, do pohárů, na bramborové šišky, ale i samotnou k mlsání.
Potřebuji:
– 3 kg jablek
– 4 dl vody
– 1 kg krystalového cukru /může být i o něco víc, zvláště pokud máte kyselejší odrůdu jablek/
– 2 vanilkové cukry
– 100 g kakaového prášku
– 200 g čokolády na vaření
– 4 pudinkové prášky /Zkoušela jsem různé druhy: vanilkové, čokoládové, smetanové. Nejvíc nám chutná, když použiji 2 vanilkové a 2 čokoládové pudinky./
– Kdo má rád, může přidat i maličko mleté skořice.
Postup: Jablka zbavíme jádřinců a nakrájíme na kousky. Společně s dalšími surovinami /kromě pudinkových prášků/ je rozvaříme, poté rozmixujeme a necháme vychladnout. Do směsi pak vmícháme pudinkové prášky a znovu společně povaříme. Nakonec hmotu vlijeme do sklenic, zavíčkujeme a sterilujeme 25 minut při 85°C. Výsledná pomazánka musí být hustá.
S pozdravem a přáním dobré chuti
pegonela