Děti milují nejen rajskou omáčku, ale k oblíbeným se zařadí i omáčka mrkvová.
K přípravě potřebujeme:
4 velké mrkve
1 kořen petržele
1 jarní cibulka
2 lžíce másla
1 zarovnaná lžíce hnědého třtinového cukru (lze i obyčejný cukr)
2 lžíce celozrnné pšeničné mouky (lze i obyčejná pšeničná mouka)
200 ml sladké 12% smetany
několik kapek citrónové šťávy
Na másle necháme za stálého míchání rozpustit hnědý cukr. Na to nasypeme nahrubo nastrouhanou mrkev a petržel a najemno nakrájenou jarní cibulku. Zeleninu zalijeme horkou vodou a přivedeme k varu. Jakmile začne tekutina bublat, vlijeme do ní směs celozrnné mouky a vody a necháme povařit alespoň 20 minut. Pak omáčku rozmixujeme, vlijeme do ní smetanu a dochutíme pár kapkami citrónové šťávy a dle potřeby cukrem či solí.