(podle slečny z fary z Čestína)
I recepty na následující dva recepty (Koláčky bez kynutí a Koláče od paní Forstrové) jsem získala od starých zkušených kuchařek z respitního domu pro rodiny nemocných dětí (stejně jako recept na svatební koláčky z Moravy). Připsaly mi k receptům poznámku: Jsou také dobré, ale tak na posvícení…
Na 50–60 koláčků
70 gdroždí
6 lžic vlažného mléka
1 lžíce cukru
250 g másla
2 celá vejce
3 lžíce cukru
2 lžíce rumu
250 g polohrubé +250 g hladké mouky
špetka soli
mléko podle potřeby
- Z droždí, mléka a lžíce cukru připravíme kvásek, který necháme vzejít.
- Mezitím utřeme máslo (nebo Heru) s vejci, 3 lžícemi cukru, přidáme 2 lžíce rumu.
- Smícháme obě mouky, rozmícháme v nich špetku soli a vsypeme do misky k utřenému máslu. Přidáme kvásek, a je-li třeba, i trochu mléka, aby těsto bylo „tak akorát“.
- S těstem hned pracujeme, nenecháváme kynout. Na plech z něj tvoříme malé kuličky, které „prošlápneme“ prsty nebo třeba dnem malé skleničky či štamprlátka, a naplníme nádivkou (tvarohovou, makovou, povidly apod.).
- Pečeme při 200 stupních asi 15 minut.
Tento a mnoho dalších skvělých receptů najdete v knize Kuchařka pro báječné tchýně, vydavatelství Smart Press, www.smartpress.cz