Babička říkávala, že polévka je nejlepší lék. Už jen jako tekutina pro lidský organismus a potom také přísun tepla v zimních měsících. Můžeme také říct, že je to příprava žaludku pro příjem hutných jídel: podporuje vylučování trávicích šťáv, významný je také její obsah živin, vitamínů a stopových prvků.
Důležité při podávání polévky je její teplota. Je důležité, aby polévka nebyla příliš horká. Pokud by se dítě spálilo, může to zapříčinit, že bude dál polévky odmítat. Nebojte se polévek ani v letních měsících.Naopak, když podáte v létě studenou polévku ovocnou nebo zeleninovou tak je to příjemné osvěžení. Zárovenˇtaková polévka splnˇuje svojí funkci a dodává tělu potřebné živiny.
Pro inspiraci mám recept na Zeleninový vývar s drobením. Možná většina z vás tuto polévku znáte, já jí sem uvedla pouze pro inspiraci a v zimních večerech je to to nejlepší co můžete nabídnout nejen svým dětem, ale i svému manželovi. 🙂
Potraviny:
Zmražená zeleninová směs
máslo
vejce 1 ks
hrubá mouka na jednu porci 5 g
sušené droždí
pažitka a sůl
Postup:
Do 1,9 litrů vařící osolené vody vysypu mraženou zeleninu ( mrkve, celer, brokolice… ). Je sposta druhů mražené zeleniny, můžete si vybrat dle vlastní chuti. Dá se požit i domácí zelenina z vlastní zahrádky. Na másle se osmaží sušené droždí do zlatova. Přidíme k zelenině a vaříme.
Drobení: Do prosáté mouky se rychle vmíchá vejce , až se vám vytvoří takové zvláštní rozdrobené kousíčky, tak je musíme nechat usušit. Potom až začne vařit polévka vsypeme do ní drobení a krátce zavaříme 🙂 . Na úplný konec se přidává pažitka. No a můžeme servírovat. Pro děti vhodné okolo 2 roku.