diskuzní fórum   Vytvořte si vlastní diskusní fórum, poradnu nebo skupinu, ... pro vás a vaše kamarádky.

Jak navařit dětem do zásoby

NašeBatole.cz – pro maminky, děti a rodina | Magazín o dětech do 3 let

Pokud vaříte příkrmy sama, jistě uvítáte možnost vytvořit si nějaké zásoby pro případ časového presu. Nejrychlejší je zbylý hotový příkrm zmrazit. Nezapomeňte, že není vhodné mrazit jídla již jednou zmražená – tedy vyrobená z mražené zeleniny nebo masa. Raději zamrazujte jen výrobky z čerstvých surovin.

Větší skladovací kapacitu i trvanlivost získáte zavařováním. Zejména ovocné přesnídávky jsou velmi jednoduché na přípravu a vydrží i více než rok. Příprava je jednoduchá – vybrané ovoce povařte, v případě potřeby oslaďte nebo zahuštěte kukuřičným škrobem a sterilujte 20 minut při 90 stupních. Šroubovací víčka dotáhněte až po sterilaci. Vodní hladina by měla sahat do tří čtvrtin výšky sklenice.

Masozeleninové příkrmy jsou k zavařování méně vhodné. Pokud byste přece jen chtěla přebytky takto zpracovat,  je nutné je sterilovat nadvakrát. Poprvé šedesát minut a druhý den poloviční dobu. Důvodem je riziko botulotoxinové infekce. Pokud ale příkrmy zavaříte dle výše uvedeného návodu, bakterií se nemusíte bát a příkrm můžete skladovat při pokojové teplotě.


Leave a Reply

diskuzní fórum   Vytvořte si vlastní diskusní fórum, poradnu nebo skupinu, ... pro vás a vaše kamarádky.