Recept na výrobu domácího tvarohu najdete v příspěvku Recept na výrobu domácího tvarohu podle kamarádky Jany.
Ještě jeden recept na výrobu sýra jsem nedávno našla v jedné diskuzi a velice mě zaujal. Tak ho můžete také vyzkoušet.
Suroviny: 500 g tvrdého tvarohu, sůl, kmín, 100 g másla, 2 žloutky.
Postup: Tvrdý tvaroh nakrájíme na kousky, podle chuti osolíme a okmínujeme, pak napěchujeme do kameninového hrnku (možno i do porcelánového), přikryjeme pokličkou a necháme jej asi 2–3 dny zklihovatět.
Pak v kastrolku rozehřejeme máslo, přidáme uleželý tvaroh a mícháme tak dlouho, až se sýr roztaví a počne houstnout. Pak sejmeme z ohně, do teplé (nikoli horké) směsi vmícháme žloutky a přelijeme do pěti porcelánových misek, předem vypláchnutých studenou vodou, které dáme do studena vychladnout a ztuhnout.
Hotový vychladlý a ztuhlý sýr vyklopíme na dezertní talířky, ozdobíme drobně nakrájenou cibulí, strouhanou ředkvičkou, strouhanou kedlubnou apod.
Ochucování domácích tavených sýrů:
Domácí tavené sýry můžeme dle vlastní chuti různými příměsmi doplnit, dostaneme tak podobné sýry, které jsou v prodeji, nebo sýry jiné chuti dle vlastní fantazie. Příměsi do tavených domácích sýrů přidáváme současně se žloutky nebo se smetanou rozmíchanou se žloutky.
Jako příměsi použijeme např.:
100 g jemně nakrájené nebo lépe umleté šunky nebo uzeného netučného masa,
75 g na malé kostičky nakrájených očištěných paprik (nejlépe předem spařených a oloupaných),
100 g pokrájených spařených a oloupaných rajčat,
70 g rajčatového protlaku,
100 g na malé kostičky nakrájeného čerstvého nebo okapaného kompotovaného ovoce.
Čerpáno ze „sešitu“ Sýrové a tvarohové pokrmy (1986).
Náhodně na mě vyjela reklama na fermentor Kuvings (asi tím, že hledám dost věcí na výrobu sýra). Docela mě zaujal. Máte ho někdo? Jaké jsou zkušenosti?