5. Zelenina a luštěniny
Zelenina je nedílnou součástí zdravého jídelníčku i pro dospělé. Pro děti tvoří nedílnou součástí stravy. Kromě vitaminů obsahuje zelenina i minerální látky a je bohatá na vlákninu. Má nízkou energetickou hodnotu a snadno zasytí. Zeleninu můžeme podávat dětem v několika porcích denně. Nejideálnější je v syrovém stavu. Lze jí podávat dušenou, vařenou nebo restovanou. Luštěniny jsou zdrojem kvalitních rostlinných bílkovin a vlákniny. Zařadit do jídelníčku můžeme především hrách, fazole, čočku a cizrnu. Luštěniny by se na stole měli objevit 2x týdně. Lze luštěninami občas nahradit maso. Jedné porci masa (cca 60 gramů) odpovídá 5 lžic vařených luštěnin. Pozor na podávání luštěnin u malých dětí. Luštěniny obsahují velké množství vlákniny, se kterým si trávicí systém dětí nedokáže poradit.
6. Ovoce
Nedílnou součástí dětského jídelníčku je ovoce. To by se mělo objevovat během dne několikrát. Pro děti je ovoce lépe stravitelné než zelenina. Obsahuje vyšší energetickou hodnotu a je bohaté na sacharidy. Ovoce je též zdrojem vitaminů a minerálních látek. Lze do jídelníčku zařadit i sušené ovoce, které poslouží jako náhražka různých sladkostí a cukrovinek.