Dětem ke svačinkám je vhodné dát i po domácku vyrobenou pomazánku. A víte jak milují sladké. U mamky jsem našla recept právě na čkoládovou pomazánku. Pomazánka je jemná, hladká někdy kašovitá až krémová. Suroviny, které použijeme musí být jemné, rozmělněné, kašovité nebo rozsekané na drobunko. Musí být dobře rozšlehané a musíme v ní poznat chut´, ingrediencí které jsme použily.
Potřebujeme:
15 g mléka
pudinkový prášek čokoládový
5 g máslo
2 g kakaového prášku
4 g práškového cukru
Podotýkám potom už po zkušenostech sami uznáte kolik čeho máte přidat, gramáže jsou pouze informativní.
Postup:
V mléce uvaříme rozmíchaný pudingový prášek, který mícháme cca 2 minuty. Za stálého pomalého míchání necháme prostydnout. Potom ušleháme máslo, cukr, prosátý kakaový prášek. Zvolna poté přidáme vychladnutý a uvařený puding a šleháme. Poté pomazánku lze namazat na rohlík, žemle nebo mazanec. k tomu můžeme servírovat lehce oslazený ovocný čaj nebo někteří mají i rádi čaj s mlékem.
Můj tip:
kakaový prášek se lechčeji skladuje než čkoláda. Čokoládu můžeme proto připravit z kakaového prášku, cukru a tuku. Při vhodných podmínkách uskladněni je déle trvanlivější. Nejlepší uskladnění je v chladu, ve větrané místnosti. A také je potřeba ji oddělit od aromatických potravin. z důvodů, že by se mohla ” načuchnout” jinou vůní a nebyla by až tak chutná. Kvůli vysokým cukrům a tukům se neřadí ani do jídelníčku dětí příliš často. Čokoláda je vhodná spíše pro zdroj energie. V hořké čokoládě je zase obsažen lecitin, který je důležitý pro zlepšení naší paměti. takže ani jeden pásek hořké čokolády neublíží….