Po prvním roce je dítě už schopné rozkousat i pevnější jídlo. Dávejte si ale pozor, aby časem nejedlo to, co zbytek rodiny. Pokud batole navyknete na zdravou a pestrou stravu, nebude ji tolik odmítat později. Oproti kojencům nemají batolata už takovou potřebu energetického příjmu, ubývá jim tuk a přibývá svaloviny. Proto potřebují více bílkovin. Do jídelníčku zařaďte bílé a červené maso či ryby, vajíčka, těstoviny, luštěniny, jogurt, sýry, tvaroh. Dvakrát denně by mělo jíst ovoce a zeleninu. Vyhýbejte se tučným a hodně kořeněným jídlům, i smažené pokrmy by měly být spíš výjimkou. V tomto věku je také důležitý správný pitný režim. Kvůli vápníku nezapomínejte ani na mléko.
Ingredience: 1 svazek petržele, 1 svazek pažitky, 1 balení baby špenátu, 1 stroužek česneku, 50 g másla, 60 g hladké mouky, 1 l zeleninového vývaru, 2 vejce, sůl, 250 ml smetany, 100 g plátkového sýra
Postup: Bylinky propláchneme, odstraníme poškozené lístky a tuhé stonky. Stranou odložíme pár snítek petržele, ostatní nasekáme. Stroužek česneku nakrájíme na jemné plátky a na másle osmahneme. Zaprášíme moukou a opražíme. Vsypeme bylinky, asi minutu mícháme a přidáme zeleninový vývar. Po 15 minutách varu polévku stáhneme z plotny, promixujeme ponorným mixerém. Vejce a sůl prošleháme s 200 ml smetany a vmícháme do polévky. Polévku už jen prohřejeme a nakonec ji ozdobíme proužky sýra, zbytkem nasekané čerstvé petrželky a obláčkem ze smetany.