Suroviny: 50 dkg hrubé mouky, 2 dkg kvasnic, lžička pískového cukru, 1/4 l mléka, špetka soli, 1 vejce, asi 50 dkg borůvek nebo povidel.
Postup: Mouku prosijeme, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme kvasnice, přidáme cukr a trochu vlažného mléka, necháme vykynout. Do zbylého mléka rozšleháme vejce, sůl a vypracujeme vláčné těsto a necháme vykynout.
Vykynuté těsto vyválíme na plát asi 1 cm silný a vykrojíme stejná kolečka. Do středu dáme borůvky nebo povidla a zakulatíme.
Knedlíky vkládáme do vroucí osolené vody a vaříme asi 8 minut. Knedlíky jsou hotové až vyplavou nahoru. Uvařené knedlíky propíchneme vidličkou, posypeme nastrouhaným tvarohem, cukrem a polejeme rozpuštěným máslem.