Správná a vyvážená strava je základním předpokladem pro zdravý vývoj dítěte. Svým dětem se snažíme dát v maximální míře to nejlepší, zahrnujeme je láskou a péčí. Pokud matka kojí, dodržuje zpravidla všechny zásady životosprávy, ale jakmile se přechází na pevnou výživu, dopouští se většina maminek řady chyb. Ve snaze zpestřovat dětský jídelniček bychom rozhodně neměli příliš experimentovat! Vše má svůj čas a své zásady. V žádném případě by maminky neměly jídla příliš doslazovat a rozhodně ne přisolovat! Chuťové vjemy dětí jsou daleko silnější než u dospělých, takže se u nich brzy může vypěstovat návyk k všelijakým jídelním neřestem.
Jaká je ideální spotřeba soli?
U dospělého by se ideální spotřeba soli měla pohybovat mezi třemi až čtyřmi gramy. Z fyziologického hlediska není přisolování potravy vůbec nutné, protože naše tělo přijímá již dost soli v různých potravinách, které konzumujeme. Dětem začínají chutnat slaná jídla asi od dvou let, pokud jim “nekazíme” chuť již dříve. Spotřeba soli u dětí musí být akceptována v souladu s jejich věkem a tělesnou hmotností. Celý článek »