7. Sůl
Sůl je důležitou složkou potravy, protože obsahuje sodík a chlor, které jsou pro organismus potřebné. Sodík zabraňuje ztrátám vody z těla a udržuje nervosvalovou dráždivost, chlór je součástí žaludeční šťávy a udržuje rovnováhu mezi kyselým a zásaditým prostředím v našem těle. Všeho moc škodí, a to platí i u soli. Nadměrné množství soli ve stravě totiž vede v těle a k potížím s ledvinami. Dětem do jednoho roka nesolíme vůbec, do tří let solení omezujeme na minimum. Jejich ledviny nejsou ještě připraveny na zátěž, kterou s sebou trávení soli přináší.
8. Cukr
Bílý rafinovaný cukr je pro naše tělo pouze zdrojem energie a jednoduchých sacharidů. Nadměrné množství cukru vede ke vzniku zubních kazů, zvyšování tělesné hmotnosti a hladiny krevních tuků. Cukr hnědý nerafinovaný obsahuje část původních přírodních látek (vitaminů, minerálních látek, enzymů), kromě nich však obsahuje i kontaminanty, choroboplodné zárodky, které se jinak rafinací zničí. Z toho vyplývá, že ani hnědý cukr není zcela zdravý. Co se týká sladkostí, přednost dávejte čokoládám s vyšším podílem kakaa.